Archief berichten

Nieuwsbrief JHV de Nadorst april 2020

 “Nadorstig nieuws” van najaar 2016

“Nadorstig nieuws” van najaar 2015

“Nadorstig nieuws” van najaar 2014

 

Bouw speeltoestel

Hierbij alvast een indruk van de laatste ontwikkelingen in onze haven.
Met heel veel werkzaamheid van enkele enthousiaste leden is een speelterrein voor onze toekomstige leden aangelegd.
Tijdens de jubileumviering kan het daardoor al worden benut door onze kleintjes.

P5130393

 

 

 

   Nieuw soort antifouling

thon-d

Scheepswand met (links) en zonder (rechts) Thon-D.

Het Nederlandse maritiem technologisch bedrijf Micanti heeft een 100% milieuvriendelijke folie ontwikkeld voor het beschermen van het onderwaterschip tegen aangroei. Het principe is gebaseerd op kleine stekeltjes, die het voor organismen erg onaantrekkelijk maakt om zich er aan te hechten.

Het innovatieve karakter van deze uitvinding en de succesvolle introductie ervan binnen de wereldwijde professionele scheepvaartindustrie heeft Micanti de eerste plaats van de MKB Innovatie Top 100 opgeleverd. Juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming reikte de award onlangs uit.

Thorn-D
De zogenoemde Thorn-D-folie is ontwikkeld door Micanti-oprichter dr.ir. Rik Breur. De miljoenen minuscule stekeltjes of haartjes op de folie zijn veerkrachtig en trillen constant door de waterbeweging. De trillende stekeltjes maken het onderwaterschip onaantrekkelijk voor organismen. De nylon stekeltjes zijn vergelijkbaar met de stekelige haartjes waarmee organismen in de onderwaterwereld aangroei tegengaan. Met Thorn-D is het mogelijk om alle vormen van macro-aangroei (denk aan mosselen, zeepokken, marco-algen en dergelijke) te weren.

Eric Pieters, mede-eigenaar van Micanti: “Sinds 2012 is het product commercieel beschikbaar voor schepen wereldwijd en de introductie is zeer succesvol verlopen. In de afgelopen 2 jaar noteerden we als bedrijf ‘double digit growth’ en groeien we dus heel snel. De grootste successen worden geboekt in het Midden Oosten in de professionele scheepsvaart. Maar we gaan langzaam maar zeker naar een wereldwijde klantenkring. Azië, Amerika en Europa tonen veel interesse. Het winnen van een prestigieuze titel als MKB Innovatie Top 100 is een geweldige stimulans voor ons.”

Het succes van Thorn-D is voor Micanti makkelijk te verklaren. Met een levensduur van minimaal 5 jaar besparen scheepseigenaren tijd en kosten, doordat een schip brandstof bespaart omdat aangroei weg blijft en minder frequent uit de vaart genomen hoeft te worden om gecoat te worden. Daarbij werkt de folie als het schip vaart, maar ook als het aangemeerd is.

 

Vluchthaven “De Ketting”

De vluchthaven de Ketting, even voorbij Genemuiden, is onlangs door Rijkswaterstaat gesloten. Deze ook veel als passantenhaven gebruikte voorziening heeft kennelijk te maken gekregen met overlast voor de direct aanwonenden.

Menig watersporter in De Kop zal wel eens van de Ketting gebruik gemaakt hebben. Ook was de Ketting vaak het begin- en eindpunt van onderlinge wedstrijden tussen leden van de watersportverenigingen uit Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt.

Natuurlijk is het in ons belang, dat het besluit rondom de Ketting wordt teruggedraaid. Duidelijk is, dat dit toch niet zo eenvoudig is. Inmiddels is er al wel een overleg van de watersportorganisaties uit de buurt en de gemeente Zwartewaterland geweest. We hopen, dat dit een vervolg zal kunnen krijgen.

De Watersportvereniging Genemuiden en de Stichting Promotie Genemuiden hebben het initiatief genomen om een petitie te organiseren met het doel de Ketting open te houden..

De betreffende petitie is te vinden op internet onder:
http://www.petities24.com/vlucht-_cq_passantenhaven_de_ketting_moet_open_blijven