- gratis vaarkaarten downloaden

10 dec 2017

Misschien best interessant: Je kan via deze link gratis actuele vaarkaarten downloaden van de hoofdvaarwegen in Nederland en vele andere landen in Europa.

 

- foto’s werkdag najaar 2017

05 nov 2017

Op de foto pagina enkele foto’s van zaterdag 4 november. Excuses voor sommige foto’s die je even moet draaien

- lezing 16 maart 2018

05 nov 2017

flyer 16 maart

- Herontwikkeling Bodewes werf

12 okt 2017

Het voorontwerp met alle informaties en plaatjes kunt u vinden op de link te klikken
www.zwartewaterland.nl

- Vrije ligplaatsen

12 okt 2017

Voor het seizoen 2018 hebben we op dit moment enkele ligplaatsen beschikbaar.

- Nieuwjaars bijeenkomst 2018

28 sep 2017

Zet u dit alvast in uw agenda: de nieuwjaarsbijeenkomst is wederom bij de Herderin en wel op zaterdagmiddag 6 januari 2018

- eerste najaars storm

18 sep 2017

Bijgaand een paar (mobiele) foto’s van de jachthaven tijdens de eerste
najaarsstorm op woensdag 13 september 2017. In twee tot drie uur tijd steeg
het water een meter. Rond 12 uur waaide het in vlagen 8 Bft. De werksteiger
stond om 15 uur 20 cm onder water!
De schade viel mee: mijn genua was losgebroken, maar gelukkig gered dankzij
de hulp van Dick en drie man uit de jachthaven. Van een andere zeilboot is
helaas de fok kapot gewaaid. Van een aantal boten is het dekzeil afgewaaid
en van enkele moesten de landvasten ruimer worden gezet.
Hans Havers.
IMG_1258

IMG_1262

IMG_1263

Optimisten weekend

11 jul 2017

Optimisten-weekend ondanks slechte weersvoorspellingen groot succes!

In het weekend van 1 en 2 juli heeft er in onze haven een Watersport-weekend plaatsgevonden, waarbij het varen in kleine Optimist-zeilbootjes centraal stond.

Helaas waren de weervoorspellingen voor dit weekend – en met name de zaterdag – uitermate slecht. Veel evenmenten werden daarom op voorhand afgelast. Ook de organisatoren van ons watersportweekend hebben met die gedachte gespeeld, want jonge kinderen laten zeilen in de stromende regen is natuurlijk helemaal niet leuk.

Echter vóórdat we beslissing over al dan niet afgelasten namen, hebben we de onvolprezen Buienradar eens goed bestudeerd en kwamen tot de conclusie, dat er zaterdfag ná 13.00 u er een droge periode zou zijn. Op basis daarvan hebben we dan ook de gok genomen om alleen het zaterdagochtend deel af te lassen, maar ’s middags alsnog met de Optimistjes aan de slag gegaan

Die beslissing was een gouden greep! ’s Middags werd het inderdaad droog, er stond een lekker windje.
In/bij de – extra opgezette, van WSV Genemuiden geleende – partytent werd eerst uitleg gegeven over de elementaire begrippen van het zeilen, de namen van de boot-onderdelen, iets over de wind.
Omdat dit verhaal gericht was op kinderen moest dat natuurlijk in “Jip en Janneke”-taal plaatsvinden. Het bleek, dat vooral onze penningmeester, Remco Eenkhoorn, daar erg bedreven in is. Nu is dat niet zó vreemd, omdat hij gedurende een aantal zomers zeilinstructeur bij een gerenomeerde zeilschool is geweest en toen ook veel ervaring heeft opgedaan met Optimisten.

Aan het evenement namen – ik heb ze niet helemaal precies geteld – zo’n 15 kinderen deel. Het was leuk om te zien, dat sommigen van hen vo zelfvertrouwen direct in een bootje stapten, terwijl er bij anderen toch een bepaalde schroom/angst te zien was.
Het mooie was, dat op beide situaties door de begeleiding op professionele wijze werd .gereageerd (en ik kan dat weten, want ooit heb ik een sociaal-pedagogische opleiding gevolgd) .
Het enthousiasme van het ene kind werd goed opgepakt en de ook met de schroom van het andere werd goed omgegaan. Het resultaat was in ieder geval, dat aan het eind van het weekend alle kinderen gevaren hadden!

Bij erg kleine en/of onzekere kinderen ging een van de ouders mee het bootje in (het was al een koddig gezicht, om b.v. de lange Bastiaan Tamminga helemaal opgevouwen voor het zwaardkastje te zien zitten), terwijl er steeds enkele rubberbootjes mee voeren, waarvan af de instructies geroepen werden. Zoals: zeil wat aantrekken; roer van je af!; Door de wind!; Vaar op die ton af!

Op de kolk waren 2 boeien uitgelegd, waar omheen gevaren kon worden. Op de wal bij de “Condoor” stonden ouders, opa’s en oma’s te kijken en de jonge zeilers aan te moedigen. Gewoon een heel fijn sfeertje!
Behalve kinderen hebben ook vaders/moeders, die (nog) niet zo goed in het zeilen zijn, pogingen gedaan om in de bootjes te varen. En ….ook zij hebben zodoende de basis-vaardigheden opgedaan.
Zondags is er weer met veel enthousiasme gevaren.

De 6 beschikbare Optimist-bootjes waren overigens van het Watersportverbond tegen een lage vergoeding geleend.

Naast het zeilen zou er ook gelegenheid zijn om overtollige watersportartikelen te verkopen. Het bleek handiger om dit vanuit de achterbak van auto’s te doen. Grote omzetten zijn er die middag niet gemaakt. Maar toch heb ik gezien, dat er een zwemvest; een paraplu ankertje; stootwilhouders e.d. verkocht werd.

’s Avonds was er gelegenheid om met elkaar te BBQ-en. Wel moest je zelf de spullen meenemen. Aan het BBQ-en namen helaas niet zoveel mensen deel (toch afgeschrikt door de slechte weersvoorspellingen), maar de sfeer was er goed!

Zondagmiddag werd afgesloten door aan de aanwezige kinderen, die deelgenomen hadden een heuse medaille uit te reiken! Deze werd dan ook vol trots gedragen!

Het hele weekend door heb ik gehoord: Wat leuk! Moeten we volgend jaar weer doen! etc.

Zie voor sfeer imprerssies de foto’s.

Iedereen, die heeft meegewerkt! Heel erg hartelijk bedankt.

Hans de Graad, secretaris JHV De Nadorst .

IMG_1418

IMG_1459

IMG_1600

IMG_1505

IMG_1490

IMG_1568

IMG_1636

IMG_1673

havenplan 2017

02 apr 2017

De indeling van onze haven voor het seizoen 2017.
(Z= Zeilboot, M= motorboot)

2017 HAVENPLAN

BTW voor motorboten

31 dec 2016

BTW-plicht voor motorboten in verenigingshavens vanaf 2017.
Het dreigde al even, want op grond van een uitspraak van de Europese commissie werd de BTW-vrijstelling voor verenigingshavens zonder personeel in loondienst als onwettig aangemerkt. Het Watersportverbond heeft de afgelopen tijd over deze kwestie overleg gevoerd met het Ministerie van Financiën.
Hoewel alles nog niet tot in detail bekend is, is al wel duidelijk dat voor ligplaatsen verhuurd aan leden voor boten die niet voor de sport maar voor louter voor recreatie gebruikt worden, de eerdere BTW-vrijstelling zal komen te vervallen. Een motorboot wordt in tegenstelling tot een zeilboot geacht een recreatievaartuig te zijn, waarvoor de BTW-plicht vanaf 2017 zal gelden. Ook “onttakelde” zeilboten (dus boten waarvan de mast en/of de zwaarden e.d. zijn verwijderd en die dus niet meer kunnen zeilen) zullen als motorboot/recreatievaartuig worden aangemerkt.
Ook onze vereniging zal dus – zoals het er nu naar uitziet – vanaf 2017 voor de leden/motorbootbezitters BTW moeten gaan heffen én aan de Belastingdienst afdragen. Hóe wij dit precies gaan vormgeven en welke gevolgen dit heeft voor de hoogte van het liggeld e.d. moet door het bestuur nog nader uitgewerkt worden. Om tot deze uitwerking te komen, hebben wij ook nog meer informatie vanuit het Watersportverbond c.q. de Belastingdienst nodig. Desondanks wilden wij u reeds van deze ontwikkeling op de hoogte brengen.

Vanzelfsprekend zullen wij onze leden van het vervolg op de hoogte houden.

Hans de Graad, secretaris bestuur JHV De Nadorst