Optimisten weekend

Optimisten-weekend ondanks slechte weersvoorspellingen groot succes!

In het weekend van 1 en 2 juli heeft er in onze haven een Watersport-weekend plaatsgevonden, waarbij het varen in kleine Optimist-zeilbootjes centraal stond.

Helaas waren de weervoorspellingen voor dit weekend – en met name de zaterdag – uitermate slecht. Veel evenmenten werden daarom op voorhand afgelast. Ook de organisatoren van ons watersportweekend hebben met die gedachte gespeeld, want jonge kinderen laten zeilen in de stromende regen is natuurlijk helemaal niet leuk.

Echter vóórdat we beslissing over al dan niet afgelasten namen, hebben we de onvolprezen Buienradar eens goed bestudeerd en kwamen tot de conclusie, dat er zaterdfag ná 13.00 u er een droge periode zou zijn. Op basis daarvan hebben we dan ook de gok genomen om alleen het zaterdagochtend deel af te lassen, maar ’s middags alsnog met de Optimistjes aan de slag gegaan

Die beslissing was een gouden greep! ’s Middags werd het inderdaad droog, er stond een lekker windje.
In/bij de – extra opgezette, van WSV Genemuiden geleende – partytent werd eerst uitleg gegeven over de elementaire begrippen van het zeilen, de namen van de boot-onderdelen, iets over de wind.
Omdat dit verhaal gericht was op kinderen moest dat natuurlijk in “Jip en Janneke”-taal plaatsvinden. Het bleek, dat vooral onze penningmeester, Remco Eenkhoorn, daar erg bedreven in is. Nu is dat niet zó vreemd, omdat hij gedurende een aantal zomers zeilinstructeur bij een gerenomeerde zeilschool is geweest en toen ook veel ervaring heeft opgedaan met Optimisten.

Aan het evenement namen – ik heb ze niet helemaal precies geteld – zo’n 15 kinderen deel. Het was leuk om te zien, dat sommigen van hen vo zelfvertrouwen direct in een bootje stapten, terwijl er bij anderen toch een bepaalde schroom/angst te zien was.
Het mooie was, dat op beide situaties door de begeleiding op professionele wijze werd .gereageerd (en ik kan dat weten, want ooit heb ik een sociaal-pedagogische opleiding gevolgd) .
Het enthousiasme van het ene kind werd goed opgepakt en de ook met de schroom van het andere werd goed omgegaan. Het resultaat was in ieder geval, dat aan het eind van het weekend alle kinderen gevaren hadden!

Bij erg kleine en/of onzekere kinderen ging een van de ouders mee het bootje in (het was al een koddig gezicht, om b.v. de lange Bastiaan Tamminga helemaal opgevouwen voor het zwaardkastje te zien zitten), terwijl er steeds enkele rubberbootjes mee voeren, waarvan af de instructies geroepen werden. Zoals: zeil wat aantrekken; roer van je af!; Door de wind!; Vaar op die ton af!

Op de kolk waren 2 boeien uitgelegd, waar omheen gevaren kon worden. Op de wal bij de “Condoor” stonden ouders, opa’s en oma’s te kijken en de jonge zeilers aan te moedigen. Gewoon een heel fijn sfeertje!
Behalve kinderen hebben ook vaders/moeders, die (nog) niet zo goed in het zeilen zijn, pogingen gedaan om in de bootjes te varen. En ….ook zij hebben zodoende de basis-vaardigheden opgedaan.
Zondags is er weer met veel enthousiasme gevaren.

De 6 beschikbare Optimist-bootjes waren overigens van het Watersportverbond tegen een lage vergoeding geleend.

Naast het zeilen zou er ook gelegenheid zijn om overtollige watersportartikelen te verkopen. Het bleek handiger om dit vanuit de achterbak van auto’s te doen. Grote omzetten zijn er die middag niet gemaakt. Maar toch heb ik gezien, dat er een zwemvest; een paraplu ankertje; stootwilhouders e.d. verkocht werd.

’s Avonds was er gelegenheid om met elkaar te BBQ-en. Wel moest je zelf de spullen meenemen. Aan het BBQ-en namen helaas niet zoveel mensen deel (toch afgeschrikt door de slechte weersvoorspellingen), maar de sfeer was er goed!

Zondagmiddag werd afgesloten door aan de aanwezige kinderen, die deelgenomen hadden een heuse medaille uit te reiken! Deze werd dan ook vol trots gedragen!

Het hele weekend door heb ik gehoord: Wat leuk! Moeten we volgend jaar weer doen! etc.

Zie voor sfeer imprerssies de foto’s.

Iedereen, die heeft meegewerkt! Heel erg hartelijk bedankt.

Hans de Graad, secretaris JHV De Nadorst .

IMG_1418

IMG_1459

IMG_1600

IMG_1505

IMG_1490

IMG_1568

IMG_1636

IMG_1673

Reacties zijn gesloten.