Vaardag 5 september met Van den Bent stichting

Verslagje vaardag op 5 september 2015 door jachthavenvereniging De Nadorst met cliënten van de Van den Bent stichting te Hasselt.

Beste mensen,

1Op vrijdagavond zat ik wat mistroostig onder het kuiptentje van het bootje Charon te kijken, maar vooral te luisteren naar de stortbuien waarop Hasselt werd ‘getrakteerd’. Er schijnt die dag zo’n 60 mm regen gevallen te zijn in het westen van het land, genoeg voor de hele maand september, en in Hasselt circa 30 mm. Onheilspellende gedachten gingen door mijn hoofd vanwege de dag die komen zou en het ‘open’ karakter van Charon. Het fijnst is het varen met een open kuip. Van enige voorbereiding die avond kwam vanwege de overvloedige regen niets terecht dus was het lezen geblazen en het volgen van het nieuws in de (ijdele) hoop op een voorspelling van een droge zonnige dag….

Zaterdagochtend tegen zeven uur opgestaan en smeerolie bijgevuld en het schroefaslager gesmeerd. Om stipt half negen werd er in de stromende regen een ‘briefing’ gehouden door onze voorzitter Ad Akkerman. Ik heb daar geen foto’s van maar er waren veel paraplu’s en de regen kwam met bakken naar beneden. Er werd besloten dat Giethoorn twee sluizen en bruggen te ver was, zeker gezien de weersomstandigheden, en de kans dat er flink wat golfslag zou staan op de Wieden was zeker aanwezig. Meppel was het nieuwe vaardoel. Varen beschut door stuurhut of kuiptent zou wellicht voor een redelijk droge vaartocht gaan zorgen.

2Ik kreeg als passagier Micha toegewezen en heb hem gelijk tot kapitein gepromoveerd. Ikzelf ben de schipper vertelde ik hem maar hij was die dag de baas. Zie de foto hiernaast van Micha die het geweldig vond om even de schipper te vervangen. Ik schat dat er zo’n tien schepen meevoeren richting Meppel waaronder twee zeiljachten waarvoor de bruggen bij Zwartsluis en Meppel moesten openen. Dit ging op de heenreis vlekkeloos maar op de terugweg bleek er toch een probleem te ontstaan waarover later meer….

 

 

3In Meppel aangemeerd werd er op de wal een lunch geserveerd met diverse broodjes, frisdrank etc. Hierna wordt een aantal foto’s getoond die ik heb gemaakt. Plaatjes zeggen meer dan woorden. Op te merken valt overigens dat het warempel af en toe droog werd en de zon begon te schijnen en de stemming daardoor nog beter werd.

 

 

546

 

 

 

 

 

De bewoners van de Van den Bent stichting hadden veel lol, zoals u hierboven kunt zien.

810

 

 

 

 

 

 

 

Om circa 13 uur werd het vertrek aangekondigd en gingen wij weer met zijn allen in konvooi het Meppelerdiep op, richting Zwartsluis. Onze schepen haalden elkaar soms in en er werd door iedereen veel gezwaaid en geroepen en er zijn ongetwijfeld nog meer foto’s gemaakt. Hopelijk komen deze foto’s ook op de website van de Nadorst te staan.

En nu het probleem: dubbele rode lichten op de brug in Zwartsluis; een probleem voor de twee zeiljachten die meevoeren. De brug opende dus wegens onverklaarbare reden niet. Op het marifoonkanaal 77 was het opeens spitsuur want Rijkswaterstaat moest worden gebeld en de cliënten die meevoeren op de twee zeilschepen moesten toch voor 17 uur in Hasselt terug zijn.

Er werd besloten dat ik de schippers van een paar van onze schepen, die inmiddels al aan de kade te Hasselt lagen bij Talamini, in zou lichten over de actualiteit en te melden dat de takelwagen van Ten Kate vanaf 15.30 uur gereed zou staan om rolstoelgebruikers van boord te hijsen. Ad Akkerman zou dan de cliënten die nog ‘vastzaten’ in Zwartsluis ophalen met zijn auto.

 

9Het werd voor mij en Micha vlug een ijsje eten in Hasselt en wij zijn snel terug gevaren naar de jachthaven.

 

 

 

 

 

1110

 

 

 

 

 

 

 

Daar verliep alles gesmeerd. Ten Kate takelde heel voorzichtig de bewoners die van een rolstoel gebruik maken uit de schepen.

Al met al was het een geslaagde dag waarvan de bewoners zeer hebben genoten.

Volgend jaar een drogere dag wellicht, wie zal het zeggen?

Vriendelijke groet,

Harry van Egmond

Reacties zijn gesloten.